Salı, Ekim 14, 2025
No menu items!
ArşivArapgir Alevi Köylerinde Söylenen Özgün "Ya Hızır Semahı"

Arapgir Alevi Köylerinde Söylenen Özgün “Ya Hızır Semahı”

İsmail Onarlı

Alevi-Bektaşilerin temel ibadeti olan Ayn-ı Cemlerin ayrılmaz bir parçası, semah dönmektir. Semah cemin belli bir bölümünde bağlama eşliğinde kadın ve erkek canların, çalınan ezgili nefesler eşliğinde birlikte yaptıkları döngüsel dinsel törendir. Semah dönmek, cem töreni içindeki 12 hizmet ritüellerinden birisidir.

Semah dönen sofular ve bacılar manevi hazzın, sevginin, ilahi aşkın dorukta olduğu zaman ötesi bir duygulu an yaşarlar. Semah dönenler kendileri olmayıp, adeta bir başka alemdeymişcesine, kendilerinden geçercesine, büyük vecd ile şevkle, ruhsal huzur içinde ayrı bir dünyaya döne döne yolculuk ederler. Semahı izleyen canlar da bu döngüsellikten büyülenerek ibadetlerini eda ederler.

Alevilerin döndükleri bu semahlar, asli ibadeti olan Cem ayinlerinden ayrı düşünülemez. Aleviler, semahın kaynağının Miraç dönüşünde Hz. Muhammed ve 40 yareninin yaptıkları Kırklar Cemi‘nden kaldığına inanırlar. Bu öz ve inanç içeriği bilinmeden cem ve semah anlaşılmaz. Öncelikle bu anlayışın kavranması gerekir.

Semahlarda yöresel ayrılıklar çok görülür. Bunun nedeni de Alevilerin yerleşik olmamalarından ve göçebe toplum yaşam biçiminin hareketliliğinden kaynaklanmaktadır. Zaman ve mekâna göre değişip dönüştüğünden, gerektiği hallerde kurallar yaşam biçimine göre yeniden düzenlenmektedir. Semahların başlangıcı, döngüsel motifleri ve bitiminde görülen bölgesel farklılıklar biraz da buradan kaynaklanmaktadır.

Malatya’nın Arapgir ilçesinin Alevi köylerinde diğer bölgelerde görülen “Kırklar, Kırat, Alinur, Turnalar, Erkân” gibi semahların yanında, yöreye özgü “Ya Hızır Semahı”yla da ibadet eda edilir. Yücel Başmakçı’nın Semeği (Boğazlı) Köyü’den Süleyman Elver’den 17.6.1966 tarihinde derleyerek notaya aldığı ve TRT Halk Müziği repertuarına (sıra no: 2109) kazandırdığı “Ya Hızır Semahı”nı cemlerde kadın erkek birlikte dönerler. 2 bacı 2 sofu ya da 3 bacı 3 sofu olmak üzere 12 kişiye kadar semaha dururlar ve daire içinde meydanda figürler icra edilir. Bu semah, Şubat aylarında icra edilen Hızır Cemlerinde dönüldüğü gibi, diğer cemlerde de aynen uygulanmaktadır. Semahın sözleri şöyledir:

Muhabbet eyledim sadık yar ile

Ne hoş yerde ıras geldik yar yara

Müşerref olmuşam hub cemâline

Ne hoş yerde ıras geldik yar yara

Of, of, of, of, of geldik yar yara

Meydanında dolu bâde içilir

Didârından Hakk’ın nuru saçılır

Bahcanızda gonca güller açılır

Ne hoş yerde ıras geldik yar yara

Of, of, of, of, of geldik yar yara

(Pervane)

Lisanından türlü kelam söyledi

Özü turap enginleri boyladı

Gönlümüzü gamdan azad eyledi

Ne hoş yerde ıras geldik yar yara

Feryadi’n çektiği şu aşkın odu

Şirindir sohbeti lezzeti tadı

Hanedandır Şah-ı Merdan evladı

Ne hoş yerde ıras geldik yar yara

Eylen dur sallan dur

Hiç gitmeden orda dur

Şeyh Hasan Ocağı‘nda Görgü Cemlerinde Hatayi’nin Mirâçlama nefesi çalınıp söylenirken arada yapılan “Kırklar Semahı”da hızlı yürüyüşle göğe uçmağı simgeleyen el ve kol hareket figürleri yapılır. Bu ritüeller Hz. Muhammed’in göğe yükselişini ve Allah ile konuşmasını sembolize eder. Bu semahın sonunda dede “semazenlere” dua eder ve Yunus Emre’nin şu nefesi söylenir. Ve Tevhid ilahisine geçilir. Miraçlamanın sonunda dede bir gülbank okur.

Canım kurban olsun senin yoluna

Adı güzel kendi güzel Muhammed

Hak nasip eylesin seni dilime

Adı güzel kendi güzel Muhammed

Sen hak peygambersin şeksiz şüphesiz

Sana inanmayan dinsiz imansız

Derviş Yunus neyler dünyayı sensiz

Adı güzel kendi güzel Muhammed

 La İlahe İllallah,

 Hakk Lâ ilahe İllallah,

 Ali Mürşit güzel Şah

 Eyvallah Şahım eyvallah

Bkz. Cem 35 (2002) 118: 26.

İLGİLİ YAZILAR

Kütüphane

Yazarlar

Çizginin Gücü

Bizi Takip edin

12,971BeğenenlerBeğen
38TakipçilerTakip Et

ŞİİR

Alevilik Takvimi

Alevilik Takvimi 2024-2025-2026

2024 13 – 15 ŞUBAT 2024HIZIR ORUCU 21 MART 2024HZ ALİ ‘NİN DOĞUMU NEVRUZ BAYRAMI(21 Mart 598) 31 MART 2024HZ ALİ ‘NİN ŞAHADETİ GÜNÜ(21 Ramazan 40 Hicri) 05/06...