Alevilik: Bir İnancın Tanımı
Bütün inançlarında ana temellerinden biri olan, sadece Yaratıcı ile Kul arasında kalması gerekir kuralı, her devir de, her an, her zaman siyasi çıkarlara, dini duyguları kullanarak maddi manevi çıkarları peşinde olan gerici zihniyetlere alet edilir. Tanımların kim tarafından yapıldığına, eğitim ve edebine, inancı kullanarak maddi manevi çıkarlar peşinde olup olmadığına bakmak gerekir.
Yani bir inancı sadece o inanca bağlı olanlar ve inancı kullanarak maddi manevi çıkar peşinde olmayanlar tanımlayabilir.
Alevilik de tanımlanırken, herkesin kendi penceresinden bir bakışı, bu konuda yeterli araştırma bilgi birikimene sahip olup olmadığına bakmak gerekir.
Alevilik Hakk’dır. Yani yaratılan ve yaratan birbirinden ayrı düşünülmez.
Alevilik eşitliktir.
Alevilik adalettir.
Alevilik sevgidir, düşmanınızın dahi insan olduğunu bilmek demektir.
Alevilik eline, beline, diline, aşına, eşine, işine sahip olmaktır.
Yani ağacı tanımlayın desek, kimi meyvesini, kimi yaprağını, kimi ağacını, kimi kütüğünü, kimi boyunu, kimi güzelliğini, kimi kökünü, kimi dallarını, kime mevsime göre, kimi yaşına göre yani daha birçok şey eklenebilir, bir tanım yapar. Ama hepside ağacı tam tanımlamaz. Alevilik de böyle tanımlanıyor. Kimi sadece devrimci, ilerici yönünü alıp, şimdiye kadar gelen geleneksel değerleri kökünden kesip atıyor. Kimi de sadece aleviliğin geleneksel menkibelere dayanan bölümünde kalarak zamanın getirdiği koşulları kabul edemiyor.
Bu vesile ile aleviğin tanımında birçok araştırmacı bilim adamlarının görüşlerine de yer vereceğiz, aleviliğin içinden gelen ocakzadelere, dedelere, bektaşi babalarının da görüşlerine yer vereceğiz. Umarım bir çok tanım birleşerek bir güldestesine dönerek, geleneksel alevilik ile günün koşullarında şekillenen alevilik gelecek kuşaklar tarafından daha iyi anlaşılır.
Aleviyol
ALİ’ YE BAĞLI
Bizim erkanımız, bizim yolumuzAllah bir Muhammet, Ali’ye bağlıSer çeşmeden sunulmuştur dol…